Dirigent 't JOM - Koen Ubaghs (°1997)


Koen werd geboren als 3de telg op  september 1997 in een muzikale familie. Daardoor kreeg hij zijn eerst klarinetlessen van vader Michel, klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, op 4 – jarige leeftijd. 

Vanaf september 2005 volgt Koen les aan de Gemeentelijke academie voor Muziek en Woord te Lanaken.

In 2017 studeerde Koen af als zorgkundige aan het Technisch Instituut Sparrendal. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Maastricht bij Roeland Hendrikx.

Koen neemt regelmatig deel aan wedstrijden. Zo werd hij in 2008 zowel provinciaal als nationaal kampioen in 1ste afdeling tijdens de solistenwedstrijden van VLAMO. Dat jaar nam hij ook deel aan de Nationale klarinetwedstrijd en werd door een internationale verkozen als 1ste laureaat in de lagere graad. Als prijs kreeg Koen een nieuwe klarinet. Tevens kreeg hij de kans om enkele te spel als solist. In 2009 deed Koen zijn prestatie in Gent tijdens de Nationale klarinetwedstrijd over en mocht hij voor de 2de maal een nieuwe klarinet in ontvangst nemen. 

Ook het WMC voor solisten te Kerkrade is Koen niet vreemd. Tijdens zijn eerste deelname in 2011 werd hij laureaat in de 2de afdeling met 90%, meteen de hoogste score over alle deelnemers. 

2011 werd het jaar waarin Koen wellicht als jongste kandidaat ooit op 13-jarige leeftijd provinciaal nationaal kampioen werd in de “superieure afdeling” tijdens de solistenwedstrijd van VLAMO. Hij wordt steeds begeleid door broer Stijn op de piano.  

In 2014 won Koen nogmaals de Benelux Clarinet Competition te Gent. Hij nam deel in de hogere graad en won de 1ste prijs: een klarinet van Buffet Crampon. In datzelfde jaar naam Koen ook deel aan de Belfius Classicswedstrijd voor klarinet en kamermuziek. Ook daar haalde hij in beide disciplines… een eerste prijs. 

Het hoogtepunt in 2015 was zijn 2de plaats, als één van de jongste deelnemers, in de finale (na strenge voorrondes) van de Lions European Musical Competition.