Dirigent

Toon Rutten

toon rutten

 

De Koninklijke Harmonie St. Martinus heeft Toon Rutten aangesteld als nieuwe dirigent.

 Toon werd op 27 december 1988 geboren te Kessenich. Hij startte op elfjarige leeftijd met baritonlessen in de plaatstelijke muziekschool en mocht al na een paar maanden zijn eerste orkestervaring opdoen bij de jeugdfanfare De Jefkes. Een jaar later wisselde Toon zijn bariton in voor een besbas. Na het humaniora studeerde Toon in 2010 af als Master in de Duitse en Franse Taal- & Letterkunde en in 2015 als Master bastuba aan het conservatorium van Antwerpen. Hij studeerde in 2019 af  in HaFaBra-directie aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Ivan Meylemans en Jan Van der Roost. Het is onder hun toeziend oog dat de grondslagen werden gelegd voor een grote fascinatie voor het succesvol arrangeren en transcriberen van (symfonische) muziek voor blaasorkest.

 

In 2013 heeft Toon een felbegeerde plek weten te bemachtigen als tubist bij de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij in 2020 slaagde voor het examen voor 1ste solist bastuba. 
Doorheen de jaren van studie en werken, heeft Toon zijn kennis en ervaring als dirigent verwijd door het volgen van masterclasses in Zwitserland, Tsjechië, Engeland, Nederland en België.
Toon is ook nog dirigent van Fanfare De Vriendenkring (Kessenich), Harmonie St. Elisabeth (Stokkem) en ook 2e dirigent in Thorn naast chef Jan Cober.